historia_arbre_portada_def

L’any 2006 vaig estar  per primer cop mig any a Bodh Gaya, en el lloc del Despertar del Buddha. Treballava com documentalista sobre els llocs sagrats del buddhisme per buddhachannel.tv amb seu a Paris: el Temple Mahabodhi, Sarnath, Lumbini, Vaiśala i Kuśinagar. Fins i tot vaig poder filmar una entrevista amb l’actual Karmapa, después de moltes dificultats.

L’autor del llibre Being Different, An Indian Challenge To Western Universalism de Rajiv Malhotra, en la presentació del seu llibre a la Universitat de Varanasi, va dir: “quan un occidental arriba a l’Índia, sofreix el col·lapse del sistema nerviós”. Tothom que ha estat a l’Índia ho pot comprendre….el caos és còsmic i d’alguna manera, tot funciona. Des de llavors he anat tornant a Bodh Gaya regularment i he establert amistats amb locals i monjos buddhistes de tot el món. Amb els monjos que tinc més contacte són amb els indis de tradició Theravada. Gent dolça i noble. D’ells vaig rebre sota l’Arbre del Despertar un kesa.

Em va començar a interessar poder comprendre com hauria pogut ésser el buddhisme en l’Índia Antiga, la seva forma concreta sorgida culturalment del bramanisme. Això, segurament, és una de les meves motivacions principals per escriure aquest llibre. Aquest llibre és un popurri, com ho és la vida a l’Índia: context històric en el temps del Buddha Śâkyamuni, les llegendes màgiques de la seva vida i el primer Sermó a Sarnath, els relats dels monjos pelegrins xinesos medievals (Faxian i Xuanzang), el descobriment del buddhisme per part dels occidentals al llarg dels segles, l’arqueologia del lloc i un itinerari als set llocs sants que marquen les set setmanes que el Buddha va romandre a sota i pels voltants de l’Arbre del Despertar, la declaració de Patrimoni de la Humanitat del Temple Mahabodhi per la UNESCO l’any 2002 i l’evolució de Bodh Gaya des de que forma part del basar global.

Fins ara no existeix cap llibre en català o espanyol sobre Bodh Gaya i el Temple Mahabodhi, el bressol del buddhisme. Gran part de les fotos amb què ha estat il·lustrat són fetes per mi. Agraeixo a l’amic Roger que va viure un llarg temps a Bodh Gaya com a manager del Root Institute el seu pròleg de relat viu, explicant-nos les seves experiències en el “Melic de l’Univers”. El Bou Blanc Publicacions ara us ho ofereix. Si hi aneu, que tingueu un bon viatge i que us serveixi aquesta guia….Namasté!

Taizen Costa i Oró

mahabodhi-restored

Taizen i el samgha de Bodhgaya

bakrour

 

Anuncis